Pannkakor med Salmbär

Pannkakor med Salmbär

Pannkakor med salmbär är en delikatess som verkligen fångar essensen av Gotlands unika smaker och är en älskad rätt bland öns invånare såväl som bland besökare. Denna maträtt kombinerar den klassiska komforten av hemlagade pannkakor med den distinkta och rika smaken av salmbär, en bärart som är unik för Gotland. Det är denna särpräglade smakkombination som gör pannkakor med salmbär till en mustig och minnesvärd måltid, perfekt för alla tillfällen, från en lyxig frukost till en mysig efterrätt.

Vad är Salmbär?

Salmbär, även kända som blåhallon, är små, mörka bär som växer vilt över hela Gotland. De är kända för sin söta och samtidigt något syrliga smak, vilket gör dem till en utmärkt ingrediens i sylt och andra sötsaker. Salmbären kräver en jord rik på kalk, vilket gör Gotlands jordmån idealisk för dessa bär. Deras sällsynthet utanför ön bidrar till rättens exklusivitet och gör pannkakor med salmbär till en äkta gotländsk upplevelse.

Förberedelse av salmbärssylt

Salmbärssylt är nyckeln till att skapa den perfekta pannkakan med salmbär.

För att göra sylten behöver du:

 • Färska eller frysta salmbär
 • Socker
 • Lite vatten

Koka upp bären med en liten mängd vatten och tillsätt socker efter smak. Låt blandningen sjuda tills bären är helt upplösta och sylten har tjocknat. Låt svalna innan servering.

Pannkakor

Pannkakorna som används i denna rätt kan variera från tunna, crêpe-liknande pannkakor till tjockare, amerikanska stil-pannkakor, beroende på personlig preferens.

Här är ett grundrecept för traditionella tunna pannkakor:

Ingredienser:

 • 2 dl vetemjöl
 • 1/2 tsk salt
 • 6 dl mjölk
 • 3 stora ägg
 • Smör för stekning

Instruktioner:

 • Blanda torra ingredienser: I en stor skål, kombinera vetemjöl och salt.
 • Tillsätt vätska: Vispa i mjölken gradvis för att undvika klumpar, följt av äggen. Blanda tills smeten är slät.
 • Vila: Låt smeten vila i minst 30 minuter för att få pannkakorna att bli extra smidiga.
 • Stek pannkakorna: Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt en klick smör. Häll i en lagom mängd smet i pannan, luta pannan för att fördela smeten jämnt. Stek tills pannkakan är gyllenbrun på undersidan, vänd sedan och stek den andra sidan. Upprepa med resten av smeten.

Servering

Servera de nygräddade pannkakorna varma, toppade med en generös portion av salmbärssylten. Kombinationen av de varma, smöriga pannkakorna och den sötsyrliga sylten skapar en perfekt balans av smaker som är både tröstande och uppfriskande.

Avslutande tankar

Pannkakor med salmbär är ett strålande exempel på den kreativitet och tradition som präglar gotländsk matlagning. Denna rätt är inte bara en hyllning till lokala ingredienser och smaker utan också ett bevis på ön Gotlands kulturella och kulinariska rikedom. Oavsett om du njuter av dem som en del av en lugn morgon eller som en delikat efterrätt, erbjuder pannkakor med salmbär en unik och minnesvärd smakupplevelse som förkroppsligar det bästa av Gotland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *